REHBERLİK NEDİR?
Rehberlik, demokratik ortam içinde bireyin kapasite ve yeteneklerini en uygun
biçimde geliştirmeyi amaçlayan ve uzman kişilerce verilen ve tüm eğitim
programının bir parçası olarak sunulan hizmetlerdir.
Rehberlik, kendini anlaması, ev okul ve topluma en iyi uyum yaparken kendi
kendini yönetebilmesi için, bireylere yardım etme sürecidir.
Rehberlik, kendini ve kendi dünyasını anlaması için bireye yardım etme
sürecidir.
En geniş anlamda rehberlik, bir insanın başka bir insana ya da gruba, o
insanın ya da grubun en iyi bir biçimde yaşamasına, insanların kendilerini
gerçekleştirmelerine en elverişli yolları bulabilmeleri için yapılan yardımlardır.
Yardım kavramı ile kastedilen tavsiye vermek, akıl öğretmek, bireyi doğru
olduğu varsayılan bir hareket tarzı benimsemeye ve uygulamaya zorlamak olmayıp,
onun çeşitli seçenekleri tanımada ve en uygun olanı seçmesi için gerekli
değerlendirmeyi yapabilecek hale gelmesine çalışmaktır.
OKULDA REHBERLİK NEDİR , NE DEĞİLDİR ?
Okulda Rehberlik Nedir ?
1-Rehberlik; öğrencinin kendisini tanıması, sağlıklı iletişim kurabilmesi, kendini doğru ifade edebilmesi, sorunlarına sağlıklı çözümler bulabilmesi, doğru kararlar verebilmesi, kendi hayatını kendisi yönlendirmesi ve sonuçlarından sorumlu olması yönünde yapılan yardım sürecidir.
2-Rehberlik isteklilik ve gönüllülüğe dayalıdır.
3-Rehberlikte öğrenci hakkında hazırlanan test, anket, bilgi toplama amaç değil, öğrencilere yardımcı olmak için araçtır.
4-Rehberlikte danışan öğrencilerin özellikleri ne olursa olsun, hasta olarak algılanmaz ve özelliklerine, kişiliklerine saygı duyulur.
5-Rehberlikte ilişkiler tek yönlü olmayıp, danışman ile danışanın karşılıklı saygı, hak, sorumluluk ve işbirliğine dayalı bir etkileşim ilişkisidir.
6-Rehberlikte öğrenci hakkında edinilen bilgiler açık yakalama, tehdit etme, baskı aracı olarak kullanılmayıp gizli ve özel her türlü bilgiden onun gelişimi için yararlanılır ve gizli tutulur.
7-Rehberlik, öğrencinin iç disiplin geliştirmesine, başkalarıyla uyum ve işbirliği içinde yaşamasına yardımcı olmaktır.
8-Rehberlik sadece sorunları olan öğrencilerle sınırlıolmayıp; önleyici, yönlendirici, geliştirici, bütünleştirici, bilgilendirici yönleriyle her bireye açık bir hizmettir.
9-Rehberlik öğrencinin verimli bir şekilde çalışmanın yollarını anlatmaktır.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA
Verimli çalışma, zamanı amaç doğrultusunda planlı ve programlı kullanmaktır. Başarılı bir okul hayatında verimli bir şekilde ders çalışma ve öğrenme yollarını kullanmasını bilmenin çok önemli rolü vardır. Verimli ders çalışma sadece ders çalışmak için zaman ayırarak diğer etkinlikleri göz ardı etmek değildir.
Belli bir plan ve programa göre çalışıldığı takdirde hem ders çalışmak, hem de diğer etkinlikler için zaman ayırmak mümkündür. Böylece, ders çalışırken akla diğer etkinlikler (oyun bilgisayar vs.) gelmeyecektir, diğer etkinlikleri gerçekleştirirken de aklınızda derslerin sıkıntısı olmayacaktır.
Verimli ders çalışmada gerekli ve doğru ustalık, davranış, tavır ve alışkanlıklar ne kadar erken kazanılırsa eğitim ve öğretim yılları o kadar kolay ve zevkli geçer. Ders çalışmanın zevki; öğrenmenin, anlamanın verdiği zevkten başka bir şey değildir. Verimli ders çalışma için gerekli söz konusu olan ustalık, davranış, tavır ve alışkanlıklar bilinçli gayret harcayarak öğrenebilen, kazanabilen davranışlardır.
Öğrencilerin öğrenme, hafıza ve düşünme etkinlikleriyle ilgili birikmiş deneyimler şunu açıkça göstermiştir ki: öğrenciler çok emek harcıyor fakat beklenen sonucu alamıyor.
Verimli ders çalışma alışkanlığı, erken yaşlarda kazanılan ve bireyin tüm yaşamdaki başarısını etkileyen bir süreçtir. Başarılı bir okul hayatında etkin bir şekilde ders çalışma ve öğrenme yollarını bilmenin çok önemli rolü vardır.
Verimli Ders Çalışmada Anahtar Kurallar
Çalışma süresi bir ders için 1-1,5 saatten fazla olmamalıdır. Düzenli molalar vererek yapacağınız 1-2 saatlik bir çalışma, hiç ara vermeden yapılan, 3 saatlik yapılan çalışmadan daha verimlidir.